HOME     RODIN     RECEPTEN    FOTOS     GASTENBOEK     CONTACT
Port a Cath

Een Port a Cath is een reservoir waar een katheter aan vast zit. De katheter is een slangetje dat in verbinding staat met een groot bloedvat dicht bij het hart. Het reservoir wordt middels een operatieve ingreep net onder de huid geplaatst.


Het reservoir bevat een aanprikpunt met een zelfsluitend siliconen vlies wat ongeveer 2000 keer aangeprikt kan worden. Het grote voordeel van deze manier van prikken is natuurlijk dat niet elke keer een bloedvat wordt aangeprikt.
De Port a Cath biedt tevens de mogelijkheid om bloed af te nemen.
 

Op deze foto is duidelijk te zien hoe groot een Port a Cath is. De Port a Cath is na plaatsing onder de huid wel zichtbaar: het steekt immers ongeveer 1 centimeter uit. De locatie op het lichaam waar de Port a Cath wordt geplaatst verschilt per kind. Dit kan net onder het sleutelbeen zijn of net onder de oksel. Ons voorkeur ging uit van net onder de linkeroksel. De kans dat Rodin zich daar zal stoten zal minder zijn dan wanneer het onder het sleutelbeen is geplaatst. De Port a Cath wordt met behulp van 4 schroeven vastgezet aan weefsel.

Voordelen Port a Cath
Rodin hoeft niet meer direct via een ader worden aangeprikt. Er wordt nooit meer misgeprikt. Voor Rodin zal dit enorm schelen.
Daarnaast is het ouders vrij snel aan te leren om hem thuis zelf te prikken. Zijn vader is in enkele  weken hiervoor opgeleid. Het driemaal per week naar de kliniek rijden behoort dan tot het verleden. Voor bloedafnames is dit uiteraard nog wel noodzakelijk.

Nadelen Port a Cath
De Port a Cath is toch een soort 'open' verbinding met de bloedbaan. De kans op infecties is aanwezig. Het is daarom noodzakelijk om altijd steriel te werk te gaan.
Ook het verstopt raken van de katheter behoort tot de nadelen. Daarom dient men altijd na gebruik de Port a Cath door te spuiten met Heparine.

Na het aanprikken van de Port a Cath mag niet binnen 6 uur worden gezwommen of gedoucht.
Mensen in zij omgeving dienen rekening te houden met het optillen van Rodin. Het optillen van Rodin met de handen onder zijn oksels is uit den boze. Rodin mag ook niet hangen aan zijn armen. De kans dat de Port a Cath verschuift is aanwezig.

Ingeval van complicaties zal de Port a Cath worden vervangen door middel van een operatie.

De nadelen wegen gelukkig niet op tegen de voordelen.
                                                                            
                                                                                                                        verder

Op deze foto is duidelijk te zien waar de PAC bij Rodin is geplaatst. (klik op de foto voor een vergroting)
De PAC heeft de grootte van een euromunt, maar is echter niet zo plat. (klik op de foto voor een vergroting)
De katheter (slangetje) is bevestigd aan een groot bloedvat dicht bij hart. (klik op de foto voor een vergroting)