HOME     RODIN     RECEPTEN     FOTOS     GASTENBOEK     CONTACT
Vakantietips

Op vakantie gaan met een hemofiliepatiŽnt vergt wel enige voorbereiding. Vanuit Het Van Creveld kliniek (VCK) worden vakantietips gegeven. Aangezien wij geregeld op vakantie gaan naar landen zoals Frankrijk, ItaliŽ, Oostenrijk en Spanje hebben wij vrij veel ervaring opgedaan.
Op de familiedag van het VCK hebben wij onze ervaringen mogen delen met de aanwezigen. Er werd ons toen ook gevraagd om onze tips op deze homepage te zetten, zodat ook andere families "onbezorgd" en goed voorbereid op vakantie kunnen gaan.


Vooraf
 • Maak een checklist voor alle hulpmiddelen: gaasjes, alcohol, spuiten etc.
 • Geef stolling voor voldoende bescherming gedurende de reis (vliegtuig of auto). Er kan namelijk van alles gebeuren.
 • Geef een kind een armband, SOS band of ketting om met telefoonnumers en dat er sprake is van een hemofiliepatiŽnt. Er kan een situatie ontstaan dat bij een calamiteit de ouders niet meer aanspreekbaar zijn. Hulpverleners zijn dan op de hoogte dan zij te maken hebben met een kind met hemofilie.


Hulpmiddelen
 • Zorg dat je voldoende hulpmiddelen bij je hebt: spuiten, naalden, stolling, natrium etc. Wij maken gebruik van een checklist. Wij gaan uit van ongeveer drie maal de benodigde hoeveelheid stolling en hulpmiddelen. Dus ga je 1 week op vakantie, neem dan voor 3 weken mee. Bij een bloeding ga je namelijk al snel een dubbele dosis geven.
 • Bewaar de stolling koel. Haal de stolling uit de verpakking want dat scheelt ruimte in de koeling. Want alleen de stolling dient koel te worden bewaard. Wij maken gebruik van een tupperwarebox die in een koeltas komt met koelelementen.
 • Neem in ieder geval een batchnummer mee. Dit is alleen wanneer je de verpakking niet meeneemt.

Contact met behandelcentrum in het buitenland
 • Neem weken van tevoren via mail contact op met een behandelcentrum in het buitenland. Via de site van de World Federation of Hemophilea www.wfh.org kan je zien waar in Europa of elders in de wereld een behandelcentrum is ( ga naar Resources -> Treatment Directory (Passport) -> Passport). Wij mailen altijd het centrum om te controleren of de vermelde telefoonnummers en contactgegevens nog wel goed zijn. Zorg dat je antwoord terug krijgt van de kliniek.
 • Zorg dat het adres bekend is van de kliniek of dichtbijzijnde ziekenhuis. Sla deze gegevens op in je mobiel of PDA of navigatie. Niets is lastiger wanneer je bij nood niet direct bij deze gegevens kan komen. Print eventueel vooraf de route uit van de vakantiebestemming naar het ziekenhuis.

Met het vliegtuig
 • Neem alle hulpmiddelen mee in de handbagage. Doe zeker geen spullen in de koffers, want het zoekraken van koffers komt geregeld voor.
 • Neem het medisch paspoort mee die je hebt gekregen van de kliniek. Het medisch paspoort vermeldt namelijk in de diverse talen dat je reist met een hemofiliepatiŽnt.

In het hotel
 • Controleer vooraf of er een koelkast aanwezig is op de kamer. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan je veelal bij de receptie de koelelementen en de stolling kwijt. Vermeld duidelijk op de bak of doos van wie ze zijn en dat het medicatie betreft. Ook handig is om te zien waar ze deze bewaren.

Op vakantiebestemming
 • Houd alle gegevens bij de hand. Wij maken gebruik van een A4-tje waarop staat: adres ziekenhuis, telefoonnummer en naam van de arts, adres vakantiebestemming, gegevens van de eigen behandelkliniek en enkele standaardzinnen in de taal van het land waar je verblijft. (naar Voorbeeldzinnen).
 • Neem voor uitstapjes altijd een mobiele telefoon mee en het A4-tje met alle gegevens. Sla ze eventueel op jouw mobiel of PDA. Maak eventueel kopieŽn en leg ze overal in: portemonnaie, strandtas of in de auto.
 • Neem stolling en hulpmiddelen mee bij uitstapjes. Doe dit voornamelijk wanneer je niet binnen afzienbare tijd bij jouw spullen kan komen.

Wij hopen dat jullie iets aan deze tips hebben. Het mag misschien soms wat overgeorganiseerd zijn, maar het geeft ons wel de rust dat alles geregeld is.
Mochten jullie ook tips hebben, laat het ons dan weten.

Indien er behoefte is aan voorbeeldmails die wij sturen naar de diverse behandelcentra in het buitenland, stuur gerust een bericht naar jeff@stekkinger.nl


                                                                                       verder

HOME     RODIN     RECEPTEN     FOTOS     GASTENBOEK     CONTACT